Jedina nagrada vrline je vrlina,jedini način da imaš prijatelja je biti prijatelj. Ralf Emerson

петак, 28. фебруар 2014.

SIMIT -tursko pecivo

Recept preuzet sa gore navedenog sajta.
Predivno pecivo,hrskave korice,meke unutrašnjosti.Jela sam ih na ljetovanju u Turskoj. Oduševljena sam... ovi su istog  ukusa i mirisa . Juče sam recept našla na Pinterest-u,i naravno dok ne probam ne mogu da se smirim. Ja čak i ne pojedem puno od onoga što napravim,ali me moć stvaranja i na kraju rezultat oduševljavaju. Recept je sa jednog poljskog bloga. Promijenila sam tri stvari-silom prilika,melasu za med...i susam nisam pekla prije...nekako mi se činilo da će nježnom susamu biti previše i pečenje u rerni . Čini mi se da nisam pogriješila. Pekla sam ih na 190°C.
Odlični su-preporučujem ih. Sigurno će se naći još koji put na mom stolu.
POTREBNO JE:
●650g brašna
●220ml tople vode
●100 ml vode
●kesica kvasca
●2 kašike maslinovog ulja
●2 kašike šećera 
● 1 jaje
● 1 kašičica soli
PRIPREMA:
 Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Ako je malo tvrđe,namazati ruku masl.uljem, pa umijesiti fino meko tijesto. Ostaviti ga da odmara 1h. 
Zatim od tijesta napraviti 10-ak loptica. Ostaviti ih da odmaraju 15-ak minuta,naravno pokrivene providnom folijom.Tijesto djeluje malo tvrđe,kao da ne moźe da se valja,ali to sam riješila tako što sam, samo malo nauljila ruku i super se valjalo. Napravite valjak,u receptu piše 70  cm dužine. Sad slike za postupak:
Tako pripremljeno tijesto poredjati u pleh na pek-papir, prekriti folijom i ostaviti da odmara 30-ak minuta.
Uključiti rernu,pripremiti masu od meda i vode... 1/3 šolje meda i pola čaše vode- (u receptu je ta mjera,ja sam onako po gustini odredila kad je dosta vode),masa ne smije biti ni gusta ni rijetka,bolje pomalo dodavati vodu,miješati i doći do željene gustine. 
Kad je rerna zagrijana na źeljenu temperaturu,simite uvaljati prvo u smjesu vode i meda a onda u drugu zdjelicu gdje je susam,uvaljati ga sa svih strana. Na početku sam naglasila da ja nisam prethodno pekla susam. 
Simite poređati u pleh,napraviti prostora i peći dok ne dobiju finu tamniju boju. Naravno,najbolji su vrući. Receptom sam zadovoljna,prave se relativno brzo i lako. Već su postali moja omiljena slana poslastica.




четвртак, 27. фебруар 2014.

SODA BREAD BY LORRAINE PASCALE

Odličan hljebić,zanimljivog ukusa,meke korice,lijepe strukture. Brzo se pravi. 

POTREBNO JE:
■370g brašna
■130 g integralnog brašna
■1 kašičica sode bikarbone
■1 kašičica soli
■40g omekšalog maslaca
■340 ml sirutke.(ja sam koristila razblaženi jogurt)
■ 1 kašika melase (ja sam koristila med)
PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Napraviti loptu i staviti na pek-papir. Dršku od drvene kašike posuti brašnom i na četiri dijela pritisnuti hljeb-skoro do ivice. Hljeb posuti brašnom. Peći 30-40 minuta na 200°C.
Napomena:
Ja sam ga pekla na 190,na sredini rerne,kad je počeo da tamni za jedan stepen sam spuštila pleh i pekla ga 40 min. 

среда, 26. фебруар 2014.

Grancereale -integralni keksići

Danas sam pravila super keksiće sa jednog mnogo slatkog bloga -Domaćica-. Domaća verzija poznatih italijanskih keksića. Odlični su. Lako i brzo se prave. Ništa nisam mijenjala. Ja volim kad probam,da probam original,ako je dobro nema šta da se mijenja,ako nije više to ne pravim... Ove ću sigurno ponoviti mnogo puta,jer su se malom degustatoru a i nama mnogo dopali.
POTREBNO JE: 


  • 300 g integralnog brašna
  • 300 g ovsenih pahuljica 
  • 1 prašak za pecivo
  • 240 g smeđeg šećera (količinu šećera smanjite po želji, nekima su ovi keksi preslatki)
  • 300 g maslaca ( ja sam koristila samo maslac)
  • 6 kašika mlijeka


Priprema:
  1. Prvo ovsene pahuljice usitnite u blenderu, da budu skoro kao brašno, ali i da ima komadića.
  2. Pomiješajte sve sastojke. Zamijesite tijesto. Oblikujte u kuglu.
  3. Stavite tijesto u vrećicu i u frižider na tačno 15 minuta, nikako ne duže.
  4. Upalite pećnicu na 180C.
  5. Tijesto razvaljajte na debljinu od nekih 0.5-1 cm.
  6. Krugove režite čašom ili modlicama po želji.
  7. Na pleh staviti pek-papir i poredjati keksiće,praviti razmak,jer će narasti. Peći tačno 15 minuta.


 RECEPT MOŽETE POGLEDATI U ORIGINALU NA OVOJ STRANI
http://blogdomacica.blogspot.com/2013/03/homemade-grancereale-keksi.html
 













уторак, 25. фебруар 2014.

Poljske pogačice

Pogačice sam juče vidjela na Pinterestu. Morala sam odmah da ih probam. Predivne su meke, fine, ukusne. Ne treba ništa da se mijenja, samo pratite recept. 
Odlično su išle uz današnji ručak,slatki kupus,kelj i slaninicu. Moji glavni degustatori su bili oduševljeni,a to mnogo znači. 
Recept možete da nadjete na
Evo pišem recept na zahtjev dvije moje omiljene blogerice Lane i Margie...

ZA POGAČICE JE POTREBNO:
●350g pšeničnog brašna
●1oo g ražanog brašna
●50g ovsenih mekinja
●2 kašičice kima
●25 g svježeg kvasca
●280 ml tople vode
●3/4 kašike šećera
●2 kašičice soli
●2 kašike ulja
PRIPREMA:
Pripremiti prvo kvasac. U zdjelu staviti šećer,kvasac,malo brašna i malo vode. (naravno sve od gore navedenih sastojaka)
Ostaviti da miruje 20 minuta.
Spojiti sastojke i zamijesiti lijepo,meko tijesto. Ja sam ga mijesila jedno 5 minuta. 
Tijesto poklopiti i ostaviti da odmara 1 h. Zatim oblikovati 10 pogačica,poslagati ih na pleh,naravno sa pek-papirom i ostaviti da odmaraju 30 min. Pokriti ih providnom folijom. Tijesto mi mnogo bolje uspijeva od kad tako radim. U originalu piše premazati ih uljem,ja moje nisam,jer nisam obratila pažnju na taj detalj. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C 15-20 minuta. 
NAPOMENA:
Recept je odličan,ništa nisam mijenjala,osim ulja na kraju, koje sam zaboravila. Ali to nije smetalo njihovom ukusu i izgledu. Sledeći put ću probati,možda baš zbog ulja imaju onako lijepu boju u originalu.

Recept šaljem Mireli sa bloga Kruha i ... kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme,koliko nas je na temu ovas/zob.

Gostovanje kod Lane na LA CUISINE CREATIVE

Bilo je pravo zadovoljstvo gostovati na LA CUISINE CREATIVE.  A kako je bilo možete pogledati  ovdje  http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2014/01/iz-vanjine-kuhinje-party-posluzenje.html  i možete pogledati i ovdje http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2013/12/iz-vanjine-kuhinje-gost-kuvar.html

субота, 22. фебруар 2014.

Piletina na indonežanski način

Recept je iz emisije Easy meals-24 kitchen.
Sastojci i priprema jednostavni. Jedino neobično je upotreba kokosovog mlijeka. Jednom sam probala kokosovo ulje za pripremu ručka..nisam bila oduševljena,osjećao se i miris i pomalo ukus kokosa.
Danas nije bilo loše,ko voli egzotično,ovo je za njega. Nama se dopalo,jedino najmladji član  je imao primjedbe... Ali je ipak pojeo sočnu piletinu bez sosa i rižu.
RECEPT:
Crni i bijeli luk dobro isjeckati. Dodati i sitno sjeckanu crvenu papriku. Može da se doda i crvena pekuća-ko voli.
Zatim sve to zajedno što više izgnječiti da luk i paprika  pušte što više soka.
Za to vrijeme peče se piletina, izaberete šta volite...batake...karabatake...
Kad porumeni izvaditi je i u taj lonac ubaciti smjesu od luka i paprika. Dodati i 3-4 komadića po 1cm oguljenog djumbira. Malo propržiti i vratiti piletinu. Ostaviti jedno 5 min. da se krčka i dodati kokosovo mlijeko. Posoliti pobiberiti. Poklopiti i ostaviti da se krčka. Koliko zavisi od količine piletine... ja sam na tihoj vatri kuvala 40 minuta dok se sos nije zgusnuo. Služiti uz rižu i omiljenu salatu.

петак, 21. фебруар 2014.

Majkine kifle

Super,meke majkine kiflice. Jednostavne za napraviti a mnogo dobre. Dugo vremena ih nisam pravila a onda ponovno odusevljenje,poznati ukus,miris.


POTREBNO JE:
5 kašika šećera,5 kašika ulja,malo soli,1 jaje,  1šolja slatkog mlijeka ( 250ml), 1/2 šolja vode, 1 kesica kvasca, brašna po potrebi-dok se ne dobije fino elastično tijesto.
Ostaviti tijesto da odmara. Premijesiti ga 2-3 puta.
Radnu površinu blago nauljiti. Od tijesta praviti kuglice. Te kuglice razvaljati i motati-praviti kifle. Možete ih posuti sa susamom,makom,ali najljepse su bez ičega. Pečene kifle po želji premazati maslacem. 
Kifle (pečene)mogu i da se zamrznu,odlične su.

Tijesto premijesiti 2-3 puta. Zatim od tijesta praviti loptice,željene veličine i ostaviti opet jedno 5-10 min.pokrivene,dok ne napravite sve loptice. Onda počnete sa razvijanjem od prve.Ako je površina previše nauljena samo tijesto prebacite na drugi dio površine. Pravite oblike po želji...kiflice,loptice,osmice.

среда, 12. фебруар 2014.

NEDINE TORTILJE

Tortilje obožavam. Obožavam da ih sama napravim. Probala sam  skoro sve recepte sa neta,sa kvascem,sa praškom za pecivo,sa-bez kukuruznog brašna...nisam bila zadovoljna... i kad sam odustala i rekla pa dobro i ja ću ih kupiti... Neda mi pošalje recept. Odmah sam ga probala... i od tada,samo pravim....i pravim... Uživamo svi i mali i veliki...

RECEPT:



Tortilje:
2 šolje glatkog brašna  (šolja 250 ml) 
½ šolje tople vode
malo soli
50 g maslaca (može i svinjska mast )

Umješati sve sastojke u tijesto  (masnoću je najlakše otopiti u vodi i onda dodati u brašno i sol). Tijesto mora biti fino meko,elastično... 5-10 min ga mijesiti. Ostaviti ga 2-3 sata,da odmara.
Podjeliti na 8 kuglica i opet ih ostaviti jedno sat vremena,pokrivene. Na pobrašnjenoj podlozi razviti tortilje. Zagrijati teflon tavu,ne smije biti prejako,jer ce brzo izgorjeti... i na suvo peći sa svake strane, dok ne narastu mjehurići-i odmah okretati na drugu stranu. Mrlje ne smiju da budu tamne. 
Pečene tortilje slagati na krpu pa sve zajedno držati u najilon kesi.

Recept sam napisala,onako kako ga ja koristim. koristila sam i mast i maslac,nema razlike u oba slučaja su super. Prvu tortilju kad ispečem stavim je na krpu,i onda sve zajedno u kesu i tako dodajem ostale. Čini mi se da bi bile meke i bez kese,ali ne rizikujem. Mogu i da se zamrzavaju,samo ih izvadite otope se i u mikrotalasnu...

PUNJENJE:
Vjerovatno je ovo klasično punjenje za tortilje,ali JA GA OVAKO PRAVIM:

Količina zavisi od broja koji jedu:

Meso pilećih grudi izrezati na tanke šnite,marinirati ga u maslinovo ulje,so,dodati suvi bosiljak,malo origana.
Izrezati papriku,crvenu,žutu,zelenu, na tanke šnite… luk na rebarca-mladi zeleni,a može  i crni luk.
 Pripremiti šolju pasulja i kuvanog kukuruza.
Ispeći piletinu,na kratko da pobijeli, zatim je izvaditi.dodati paprike ,luk…i dinstati 10-ak min. kad je gotovo dodati,pasulj,kukuruz ( po želji),i promiješati.
Kašikicu-dvije gustina rastvoriti u vodi dodati smjesi,da se sastojci spoje, dva-tri puta promiješati i gotovo.

Preliv  od sira…
Izrendati kačkavalj i dodati pavlaku za kuvanje,dodati soli,bibera,malo mljevene ljute paprike …
 Filovati tortilje,namazati ih prelivom od sira…a može se i dodati ko voli neki od meksičkih ljutih sosova.
 Može i malo majoneza i jogurta,umjesto preliva od sira... može se dodati i rendani kupus,i zelena salata...


 

понедељак, 10. фебруар 2014.

LANINA LISNATA POGAČA

Planirala sam da pravim,majkinu pogaču,ali kad sam kod Lane vidjela,lisnatu ljepoticu,morala sam probati POGAČU 2. Tijesto je izvanredno, lako i lijepo se radi sa njim. Lijepo izgleda kad se ispeče,a ono rezanje na komadiće,daje fantasičnu hrskavost. Postaviću svoje slike,a recept,možete pogledati ovdje lisnata pogača 2. Jedina razlika je,što ja nisam koristila susam,jer sam ga potrošila...a vec je bilo kasno da odustanem... Lana,hvala na receptu. Pravićemo je opet.

субота, 08. фебруар 2014.

ČOKOLADNA SALAMA

Pišem recept za čoko-salamu,a mislim,na Laninu lisnatu pogaču... Nadam se da ću sastojke za ovaj recept napisati pravilno,da umjesto čokolade ne ubacim, sjeckaanu slaninicu,hahaha...

POTREBNO JE:
200 g tamne čokolade,300 g keksa,(ja sam koristila petit keks,mislim da je u ovom receptu mnogi bolji nego plazma),150 g maslaca,2 kašike ruma,40 g mljevenih oraha,2 jaja, 50-80 g šećera u prahu,kako volite...

PRIPREMA:
 Keks je bolje ručno izlomiti,na veoma male komade.
U omekšali maslac dodati šećer u prahu ,jaja i rum. Zatim dodati keks, otopljenu čokoladu (ne smije biti pretopla), orahe. Sve dobro spojiti.
Na prozirnoj foliji istresti masu i formirati salamu,željene debljine i širine. Zatim je dodatno zamotati u alu-foliju i staviti u frižider na hladjenje,najmanje 2h.

Ja sam je dodatno premazala šećerom u prahu,zbog ljepšeg izgleda -zbog podsjećanja na salamu.
P.S. recept je sa jednog italijanskog sajta...  


http://blog.giallozafferano.it/cucinaplus/ricetta-salame-di-cioccolato/

KARTICE ZA RECEPTE

http://www.uradisama.biz/2010/04/kartice-za-recepte.html

Obožavam ove slatke male kartice za recepte,a ovdje ih ima dosta.

Kartica za recept

уторак, 04. фебруар 2014.

Slani rolat

SLANI  ROLAT

Rolat za Lanu... Hvala na podršci...Hvala na svemu... može jedan virtualni poklončić?!?

U drugom postu (wooooooooow,već drugi) predstaviću vam,jedan mnogo ukusan i dekorativan rolat. Već dugo godina pravi se u kući mojih roditelja.
 

KORA:
4 jaja, 4 kašike brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1 kašika ulja, malo soli. (zavisi od veličine pleha,može i 6 jaja i 6 kašika brašna) količina od 4 jaja je dosta za pleh veličine 26x35...
biskvit peći na 200° C, kora mora biti zlatno-žute boje.

FIL:
200g feta sira-izgnječiti viljuškom i pomiješati sa šoljom pavlake,dodati 150 g sitno sjeckane praške šunke,malo svježeg peršuna. (može i bez peršuna).

Koru peći na pek-papiru. Pečenu je zarolati u vlažnoj krpi,ili kako već imate svoj običaj da radite sa korom za rolat...
koru filovati-fila ima dosta,pa je fino nafilovati,ostaviti,nešto fila da se rolat namaže odozgo. Na kraju kore poredjati šampinjone-marinirane...i oblikovati rolat.
 Radi lakšeg motanja,dio gdje se poredjaju šamponjini ne filovati. Uvijek kad motam toga se sjetim...
Rolat filovati i spolja-posuti ga rendanim sirom,trapistom,gaudom...




AZIJSKA SALATA by DONNA HAY za Gagilija

                                                                                                                                                                                      


AZIJSKA  SALATA by DONNA HAY za Gagilija
Gagili,hvala puno na podršci...čekamo te da nam dodješ,da je probaš...

Obožavam da gledam 24 kitchen,pogotovo Donnu Hay,Lorraine Pascal,Yoli... i te kako oni kažu njihove brze,svježe i ukusne đakonije. Sad ima dobre recepte i Jamie Oliver u novoj emisiji -Jamie kod kuće. Inače ne volim da gledam one njegove emisije uvodjenje zdravih obroka u VB...

AZIJSKA   SALATA


Pileća prska skuvati i izrezati na tanke trake. Mango-takodje izrezati na trake. Slatki kupus izrendati. Kao što vidite,količina je proizvoljna. Sve pomiješati. Dodati šaku neslanog indijskog oraha. Malo ga usitniti.
Preliti prelivom.
PRELIV:
Majonez,sok od jedne limete,kašika šećera u prahu. Sve spoijiti i preliti preko salate. Posuti listićima mente. I za kraj da se malo začini,ko voli može dodati zelenu ljutu papričicu,rezanu tanko na krugove...
salata je osvježavajuća-malo slatkastog ukusa. za mene,koja volim poprilično začinjeno bila je neobično dobra. Može da se jede sama,a može da se posluži i uz omiljeno jelo.