Jedina nagrada vrline je vrlina,jedini način da imaš prijatelja je biti prijatelj. Ralf Emerson

четвртак, 27. март 2014.

TIKVICE NA RUSKI NAČIN

   
                            
Super dodatak uz jelo...meke,ukusne,brzo se prave.

POTREBNO JE:
-2 mlade tikvice
-2 kašike ovsenih pahuljica
-1 jaje
-2 kašike kefira (može i jogurt)
-peršun
-2 čena bijelog luka
- soli,bibera
- brašna po potrebi.
NARAVNO KOLIČINA,MOŽE DA SE PRILAGODI.

 PRIPREMA:

Tikvice oprati i zajedno sa korom narendati. Dodati ovsene pahuljice,jaje,kefir,sitno isjeckan bijeli luk,peršun,posoliti,pobiberiti.
Dobro promiješati.
Ako je smjesa rijetka,dodati brašna-smjesa ne smije biti previše tekuća.
Zagrijati ulje i kašikom spuštati smjesu u posudu za pečenje.
Peći ih 1-2 minuta sa svake strane.
Servirati uz kisjelu pavlaku ili prilog kakav želite.


Recept šaljem Mireli sa bloga Kruha i... kao ulaznicu za blogersku igru Ajme,koliko nas je na temu ovas/zob.

понедељак, 10. март 2014.

HLJEB ZA XIX VIJEK BY LORRAINE PASCALE


Ovaj hljeb sam pravila već nekoliko puta. Mnogo dobro izgleda,a veoma je ukusan. Do sada sam ga pravila u mojoj kombinaciji (mada ne volim da mijenjam sastojke) bosiljak,trapist... Mislila sam da će vlasac biti nekako prejak,čedar-sir nisam mogla da nadjem...itd. Ali prije neki dan nadjem tako lijepu saksijicu sa vlascem da sam ga morala kupiti,da li slučajno ili namjerno isti dan nadjem i čedar...i šta sad,odluka je pala-mora se probati. Iznenadila sam se ukusom,mirisom. Sad imam dvije kombinacije,mog omiljenog hljeba.
Recept možete pogledati ovdje... Party posluženje iz Vanjine kuhinje način pripreme i ostali sastojci su isti,samo treba zamijeniti kombinaciju sira i začina.

субота, 08. март 2014.

MAJKINA TORTA

SREĆAN OSMI MART, bakama, majkama, sestrama, prijateljicama, blogericama. 
Ja volim i slavim sve praznike, godišnjice,rodjendane,vikende,sunčane dane,kišne dane... Za ovaj praznik sam napravila jednu jednostavnu a mnogo lijepu tortu-MAJKINU TORTU.  Koliko je ova torta ispratila rodjendana,srećnih i veselih dogadjaja to samo ONA zna. Zato mi je posebno drago,da je baš ONA na našem stolu.
Majkice,SREĆAN TI OSMI MART,hvala ti na divnom djetinjstvu i mladosti. Hvala ti na lijepim danima kad ti dodjemo u posjetu. Volimo te puno.

Napomena:recept uskoro.

понедељак, 03. март 2014.

KINESKE PALAČINKE ZA RUŽICU

Kineske palačinke,pravim već godinama,recept je preuzet sa ove strane http://prstohvatsoli.com/kineske-palacinke/ ...
Uvela sam nekoliko promjena i mnogo sam zadovoljna... tijesto pravim po mom receptu za tortilje,možete ga pogledati ovdje http://vanjuska12.blogspot.com/2014/02/tortilje.html . U tijestu je maslac,što dobro dodje kad se palačinke peku, kad razvijem tijesto,premažem ga tankim slojem maslaca,za punjenje,koristim sir pomiješan sa jajem,pečem ih na teflon tavi,malo premazanom uljem,temperatura ne smije biti prejaka,kod mene je to negdje na 4-5,na skali do 9. U toku pečenja,može se tava premazati sa malo ulja.
Lopticu tijesta razviti,premazati maslacem u tankom sloju,staviti omiljeni fil. Zarolati tijesto,onda u krug kao na slici. Lagano dlanom pritisnuti da se malo spljošti. Možete i preći oklagijom preko palačinke,ali vrlo nježno. Ja to sve rukama-polako da tijesto ne popuca i fil ne iscuri.


Tortilje:
2 šolje glatkog brašna  (šolja 250 ml) 
½ šolje tople vode
malo soli
50 g maslaca (može i svinjska mast )

Umješati sve sastojke u tijesto  (masnoću je najlakše otopiti u vodi i onda dodati u brašno i sol). Tijesto mora biti fino meko,elastično... 5-10 min ga mijesiti. Ostaviti ga 2-3 sata,da odmara.
Podjeliti na 8 kuglica i opet ih ostaviti jedno sat vremena,pokrivene. Na pobrašnjenoj podlozi razviti tortilje.