Jedina nagrada vrline je vrlina,jedini način da imaš prijatelja je biti prijatelj. Ralf Emerson

четвртак, 17. јул 2014.

SLANA TORTA SA PEČENIM PAPRIKAMA by YOLI 24 kitchen

Evo posle dužeg vremena,jedan fini,osvježavajući,slani receptić. Oduševljena sam receptima,što ih priprema Yoli u ovom novom serijalu HOMEMADE BY YOLI. Torta će biti odličan izbor za ove vrele julske večeri. (da li da napišem,hahahaha ili će stvarno biti vrele,hahahhaha) Nego da ja predjem na recept,a vremensku prognozu da ostavim nekom drugom...


Tortu je najbolje praviti,kad pečete crvene paprike,pa onako uz put ostavite 5-6 za tortu, možete i posebno (kao i ja,hhahhaha)

Recept:
Paprike ispeći,oguliti i ostaviti da se prohlade. Podlogu za tortu-koru-napraviti na sledeći način. Oko 100 g grisina izmiksati u multipraktiku,i dok miksate dodavajte otopljeni maslac,oko 50-60 g. ako vam se čini da treba još,možete dodati. Masa će izgledati kao nepovezana,ali treba je lijepo rasporediti,pritisnutu,a hladnoća,maslac i vlaga od fila će učiniti svoje. Kalup za tortu,namjestiti na tanjir na koji će se kasnije služiti torta. Ja sam namjestila na 19cm,i to je ovako jedna manja torta. 
U kalup usuti samljevene grisine sa maslacem,ja sam koristila obične sa masl.uljem,jer nisam htjela da mi grisini sa okusom nekog začina preuzmu ukus... znači masu usuti i poravnati i malo pritisnuti.




FIL SA SIROM:
100 g sira rikote,1 čaša kisjele pavlake ... JA SAM JOŠ DODALA OKO 100 g MASKARPONE-a. A MOŽETE DA DODATE,ŠTA VOLITE I FETA SIRA,POVEĆAVATE ILI SMANJUJETE OD NAVEDENIH PROIZVODA ŠTA VOLITE.
Fil posoliti,može da se doda i svježi origano-JA NISAM. U fil dodati 2  crvene, pečene papriku,sve izmiksati.
Kesicu želatina napraviti po uputstvu i dodati u fil. Odvojiti jednu kašiku za kraj-za premazivanje.
Yoli je u fil još dodala i sitno sjeckanu,svježu,zelenu papriku. Ja nisam jer sam htjela zadržati ukus crvenih pečenih paprika.
Fil usuti preko grisina i lijepo rasporediti. Nekoliko paprika icjepkati uzduž i onda slagati u krug. na kraju tortu,odnosno paprike premazati sa onom kašikicom želatina što smo ostavili. Tortu ohladiti bar 2-3h. 
Ja sam zadovoljna i ukusom i izgledom i relativno brzo se pravi. Ovu sam napravila danas uz ručak i bila je prijatno iznenadjenje za večeru.  



среда, 02. јул 2014.

Molinetti

Ja sam veliki ljubitelj torti i kremastih kolača,ali u poslednje vrijeme obožavam domaće keksiće. Bijele,crne,čokoladne... Danas sam našla ovaj recept na Pinterest-u,a isti obožavam,u stvari malo je reći obožavam.
Keksići su baš onakvi kakve sam zamišljala,da bih mogla nekad napraviti. Hrskavi,ukusni...
Evo i recepta:
POTREBNO JE:
500 g brašna,40 g maslaca,80 g ovsenih mekinja, 90 g šećera,1 kesica praška za pecivo, 65 g heljdinog brašna, 140 g margarina, 1 jaje i 80 ml mlijeka.
Za posipanje keksića treba 120 g smedjeg šećera.
ODMAH NAPOMENA,JA U SVOJOJ KUHINJI NE KORISTIM MARGARIN,TAKO DA SAM KORISTILA 180 G MASLACA.
ZA POSIPANJE NE ZNAM,DA LI BAŠ TOLIKO ŠEĆERA TREBA,JER SAM JA STAVLJALA KOLIKO MENI ODGOVARA,SAMO BLAGO POSULA.  OD POLA MJERE DOBILA SAM DVA PLEHA OD RERNE,NEGDJE OKO 40-AK KOMADA.
PRIPREMA:
Maslac i šećer zajedno umutiti. Dodati mješavinu brašna i mekinja sa pec.  praškom,zatim jaje i mlijeko. Dobije se fino mekano tijesto,lijepe strukture sa kojim može odmah da se radi. Ja sam tijesto razvukla izmedju dva pek-papira,ne tanje od 0,7 mm i vadila odgovarajući oblik.
Poredjati ih na pleh sa pek papirom i posuti smedjim šećerom. Peći 10-15' na 180° C.