Jedina nagrada vrline je vrlina,jedini način da imaš prijatelja je biti prijatelj. Ralf Emerson

петак, 28. фебруар 2014.

SIMIT -tursko pecivo

Recept preuzet sa gore navedenog sajta.
Predivno pecivo,hrskave korice,meke unutrašnjosti.Jela sam ih na ljetovanju u Turskoj. Oduševljena sam... ovi su istog  ukusa i mirisa . Juče sam recept našla na Pinterest-u,i naravno dok ne probam ne mogu da se smirim. Ja čak i ne pojedem puno od onoga što napravim,ali me moć stvaranja i na kraju rezultat oduševljavaju. Recept je sa jednog poljskog bloga. Promijenila sam tri stvari-silom prilika,melasu za med...i susam nisam pekla prije...nekako mi se činilo da će nježnom susamu biti previše i pečenje u rerni . Čini mi se da nisam pogriješila. Pekla sam ih na 190°C.
Odlični su-preporučujem ih. Sigurno će se naći još koji put na mom stolu.
POTREBNO JE:
●650g brašna
●220ml tople vode
●100 ml vode
●kesica kvasca
●2 kašike maslinovog ulja
●2 kašike šećera 
● 1 jaje
● 1 kašičica soli
PRIPREMA:
 Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Ako je malo tvrđe,namazati ruku masl.uljem, pa umijesiti fino meko tijesto. Ostaviti ga da odmara 1h. 
Zatim od tijesta napraviti 10-ak loptica. Ostaviti ih da odmaraju 15-ak minuta,naravno pokrivene providnom folijom.Tijesto djeluje malo tvrđe,kao da ne moźe da se valja,ali to sam riješila tako što sam, samo malo nauljila ruku i super se valjalo. Napravite valjak,u receptu piše 70  cm dužine. Sad slike za postupak:
Tako pripremljeno tijesto poredjati u pleh na pek-papir, prekriti folijom i ostaviti da odmara 30-ak minuta.
Uključiti rernu,pripremiti masu od meda i vode... 1/3 šolje meda i pola čaše vode- (u receptu je ta mjera,ja sam onako po gustini odredila kad je dosta vode),masa ne smije biti ni gusta ni rijetka,bolje pomalo dodavati vodu,miješati i doći do željene gustine. 
Kad je rerna zagrijana na źeljenu temperaturu,simite uvaljati prvo u smjesu vode i meda a onda u drugu zdjelicu gdje je susam,uvaljati ga sa svih strana. Na početku sam naglasila da ja nisam prethodno pekla susam. 
Simite poređati u pleh,napraviti prostora i peći dok ne dobiju finu tamniju boju. Naravno,najbolji su vrući. Receptom sam zadovoljna,prave se relativno brzo i lako. Već su postali moja omiljena slana poslastica.




7 коментара:

  1. Jao, unistices me, moram sada i njih da isprobam!:)))) p.s. super si ih napravila!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Haha... tako i ja kad sam ih vidjela nisam mogla izdrzati... najbolji su kad su svjezi... korica krca...
      hvaaaaaala,majstore... pozdrav...

      Избриши
  2. E ovo bih odavno da probam, imam nedaleko od kuce tursku radnju u kojoj se ponekad pocastim, ali sada cu definitivno i napraviti, odlicno izgledaju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Preporučujem...obavezno probati. Možete prvo pola mjere,pa onda nastavite da ih pravite,stalno i stalno... hahhaha... pozdrav... Nadam se da ćete biti zadovoljni.

      Избриши
  3. Vanja, a kazi mi, koliko se oseti taj med u testu, tj korici? Jel' slade ili su samo u ulozi "vezivaca" susama? Pozz :)

    ОдговориИзбриши
  4. Margie,čini mi se i jedno i drugo. Kao vezivo sigurno,jer susam se ne pomjera,a taman kad osjetiš-med- ukus se izgubi u tijestu i dobija se neki božanstveni ukus,onda sve preuzme hrskava korica i susam i stalno si na početku... Ne znam da li sam uspjela da objasnim,ali tako sam se ja osjećala,kad sam ih prvim put probala,a isti ukus opet se vratio sa ovim pecivom. Probaj,nećeš zažaliti... Pozdrav...

    ОдговориИзбриши