Jedina nagrada vrline je vrlina,jedini način da imaš prijatelja je biti prijatelj. Ralf Emerson

среда, 12. фебруар 2014.

NEDINE TORTILJE

Tortilje obožavam. Obožavam da ih sama napravim. Probala sam  skoro sve recepte sa neta,sa kvascem,sa praškom za pecivo,sa-bez kukuruznog brašna...nisam bila zadovoljna... i kad sam odustala i rekla pa dobro i ja ću ih kupiti... Neda mi pošalje recept. Odmah sam ga probala... i od tada,samo pravim....i pravim... Uživamo svi i mali i veliki...

RECEPT:



Tortilje:
2 šolje glatkog brašna  (šolja 250 ml) 
½ šolje tople vode
malo soli
50 g maslaca (može i svinjska mast )

Umješati sve sastojke u tijesto  (masnoću je najlakše otopiti u vodi i onda dodati u brašno i sol). Tijesto mora biti fino meko,elastično... 5-10 min ga mijesiti. Ostaviti ga 2-3 sata,da odmara.
Podjeliti na 8 kuglica i opet ih ostaviti jedno sat vremena,pokrivene. Na pobrašnjenoj podlozi razviti tortilje. Zagrijati teflon tavu,ne smije biti prejako,jer ce brzo izgorjeti... i na suvo peći sa svake strane, dok ne narastu mjehurići-i odmah okretati na drugu stranu. Mrlje ne smiju da budu tamne. 
Pečene tortilje slagati na krpu pa sve zajedno držati u najilon kesi.

Recept sam napisala,onako kako ga ja koristim. koristila sam i mast i maslac,nema razlike u oba slučaja su super. Prvu tortilju kad ispečem stavim je na krpu,i onda sve zajedno u kesu i tako dodajem ostale. Čini mi se da bi bile meke i bez kese,ali ne rizikujem. Mogu i da se zamrzavaju,samo ih izvadite otope se i u mikrotalasnu...

PUNJENJE:
Vjerovatno je ovo klasično punjenje za tortilje,ali JA GA OVAKO PRAVIM:

Količina zavisi od broja koji jedu:

Meso pilećih grudi izrezati na tanke šnite,marinirati ga u maslinovo ulje,so,dodati suvi bosiljak,malo origana.
Izrezati papriku,crvenu,žutu,zelenu, na tanke šnite… luk na rebarca-mladi zeleni,a može  i crni luk.
 Pripremiti šolju pasulja i kuvanog kukuruza.
Ispeći piletinu,na kratko da pobijeli, zatim je izvaditi.dodati paprike ,luk…i dinstati 10-ak min. kad je gotovo dodati,pasulj,kukuruz ( po želji),i promiješati.
Kašikicu-dvije gustina rastvoriti u vodi dodati smjesi,da se sastojci spoje, dva-tri puta promiješati i gotovo.

Preliv  od sira…
Izrendati kačkavalj i dodati pavlaku za kuvanje,dodati soli,bibera,malo mljevene ljute paprike …
 Filovati tortilje,namazati ih prelivom od sira…a može se i dodati ko voli neki od meksičkih ljutih sosova.
 Može i malo majoneza i jogurta,umjesto preliva od sira... može se dodati i rendani kupus,i zelena salata...


 

5 коментара:

  1. Mmmm, odlicne su, svidja mi se sto se prave bez kvasca, a rucak pravi meksicki, za cistu peticu!:))) p.s. hvala i na lepim knjizevnim preporukama, vidim tu i neke naslove koje nisam citala....potrazicu.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znala sam da će ti se preporuke dopasti... i za tortilje sam znala,,,hahahhaha....

      Избриши
  2. A sa mamom pre neki dan raspravljam preko telefona, kako tortilje ne mogu da se prave bez kvasca! E pa, mislim da sam joj nasla recept, zapravo, 100% sam sigurna kako ce ih isprobati, a Boga mi i ja. Javljam utiske obavezno. Divan recept! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam probala sve varijante... ova je najbolja i zaista kvasac im uopste ne treba...nisu krte...lijepo se savijaju. Mi smo oduševljeni i često su na meniju....ima dosta povrća odličan način da se "podvali"mališanima....haha... biće mi drago da ih probaš. Pizdrav i od mene.

      Избриши