Jedina nagrada vrline je vrlina,jedini način da imaš prijatelja je biti prijatelj. Ralf Emerson

петак, 17. јануар 2014.

Hrana za zimu

Bojim se proći će zima, (hahaha), a ja se još mislim,kojim receptom da otvorim blog. Da li, slanim rolatom,majkinom tortom ili receptima -hrana za zimu...
Pošto se zima tek sad zahutava,pravi izbor je set recepata HRANA ZA ZIMU.
U ovom postu predstaviću vam tri slovenačka tradicionalna jela sa kisjelim kupusom i ječmom.Moram priznati da sam,zbog ovih zavoljela kupus. Jela nisu posebno zahtjevna za pravljenje,ali su mnogo  interesantna,kako od istih namjernica koje smo koristili dosta puta,mozemo da napravimo potpuno  drugačije jelo. 
To su recepti za Matevž, jotu i ješprenj (kuvani ječam)

MATEVŽ

POTREBNO JE:
Pasulj,lovorov list,bijeli luk,krompir,sol,maslac,čvarci,kisjeli kupus,malo brašna.
PRIPREMA:
Pasulj uveče stavimo u vodu,ujutru ga isperemo i kuvamo u hladnoj vodi sa lovorovim listom. Ne smije biti puno vode,tek toliko da ga prekrije.
Posebno kuvamo krompir na kockice. Ocijedimo ga i dodamo pasulju. Promiješamo i napravimo pire. 
U tiganju na jednoj kašiki masti sa čvarcima,dodamo 2-3 čena bijelog luka,da zamiriše-ne smije promijeniti boju. ( kao i inače što se priprema bijeli luk-samo da zamiriše). Dodati malo brašna... Luk dodamo u pire. Promiješamo. 
(Ostaviti malo za kisjeli kupus)
Posebno kuvamo kisjeli kupus,na kockice- sa prstohvatom kima. Ocijediti kupus i dodati mu malo bijelog luka sa čvarcima. 
SERVIRATI KAO NA SLICI... umjesto kobasice mogu se servirati suva rebarca...




JOTA

POTREBNO JE:
500g pasulja,500g krompira na kockice,500 g kis.kupusa,sol, 100 g slanine,crni luk
PRIPREMA:
Sve posebno skuvati,pasulj,krompir i kis.kupus na kockice ili rendani.
Slaninu izrezati na kockice i propržiti sa crnim lukom i usuti u kisjeli kupus. Zatim dodati kuvani krompir i pasulj...sve prethodno ocijediti.Sve sastojke soliti još pri kuvanju. Dobro promiješati. Mora biti gusto.


JEŠPRENJ (ječam)

Ječam uveče potopiti... 
Isjeckati crni,bijeli luk-propržiti,dodati mrkvu na kockice,papriku crvrnu,zelenu,žutu-dodati ječam I kuvati 20-30 min.... soliti po ukusu. Dodati peršun.Provjeravati količinu vode. Prema ukusu može se napraviti gušće ili rjeđe... ja pravim gušću varijantu.
Ječam se može spremati sa kobasicom,rebarcima,piletinom... u svakoj kombinaciji ukus je boźanstven.

Pošto su u postu recepti za zimu,mogu staviti i recept za podvarak,kako ga ja pravim.
PODVARAK
Obariti kisjeli kupus. U tiganju proprziti 3-4 glavice crnog luka i 5-6 čenova bijelog luka. Dodati 2-3 šargarepe na kolutove... kupus ocijediti. Staviti sve u dublji pleh za pecenje dobro promiješati,posoliti,staviti malo vegete i meso-može suva kobasica,mogu rebarca...slanina... 

 Uz sve ove recepte super ide jedan recept za kukuruzni hljeb. 
(recept sam davno skinula sa nekog sajta-tada mi nije bilo važno)

AMERIČKI KUKURUZNI HLJEB
POTREBNO JE:
3/4 šolje brašna,3/4 žutog kukuruznog brašna,1 kašičica soli, 2 kašičice praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone,1 kašika šećera, 50 g maslaca,1 jaje, 1 1/4 šolje jogurta.
PRIPREMA:
Odmah uključiti rernu na 200 ° C i u pleh gdje će se peći usuti 3 kašike ulja,staviti u rernu da se dobro zagrije.
Autor recepta posebno naglašava da je tajna u pripremi...a to je posebno spojiti suve i mokre sastojke. I onda naravno sve zajedno spojiti i sipati u dobro zagrijanu posudu. 
Peći 20-ak minuta. Kad se ispeče ostaviti ga 10 min. u posudi gdje se pekao i posle rezati komade željenog oblika i veličine. Hljeb ima hrskavu koricu i meku i nježnu unutrašnost. Smjesa je dovoljna za okrugli pleh promjera 25 cm.

Na slici ispod još kombinacija 
1. kisjeli kupus krompir i pasulj
2. kisjeli kupus i pasulj
3.kisjeli kupus,krompir,ječam

5 коментара:

  1. Dakle, da ti pozelim dobrodoslicu jos jednom, vec sam zauzela mesto za stolom, samo jos da se odlucim od kog jela prvo da krenem... puno pozdrava celoj ekipi i cekamo uskoro novi receptic.:)))

    ОдговориИзбриши
  2. dobro došla, draga vanja...blog ti je baš sladak, pršti vedrinom....radujem se tvome blogu i tvojim receptima... veeeeeliki pozdrav od <3

    ОдговориИзбриши
  3. Bolje Vas našla. Baš Vam hvala,što ste došle u goste i kod mene. Drago mi je da mogu i ja Vas da ugostim,jer se sam se godinama gostila i uživala kod Vas. Izvolite, zauzmite čelo trpeze... a ja ću se potruditi da Vas ugostim ovaj i svaki sledeći put. Hvala na dobrodošlici još jednom...

    ОдговориИзбриши
  4. Draga Vanja, divni recepti, divni :)
    Ja bih se drage volje pocastila svim ovih stvarima, zapravo vec sam uhvatila zalet ;)
    Veliki pozdrav od Marije :)

    ОдговориИзбриши