Jedina nagrada vrline je vrlina,jedini način da imaš prijatelja je biti prijatelj. Ralf Emerson

среда, 02. јул 2014.

Molinetti

Ja sam veliki ljubitelj torti i kremastih kolača,ali u poslednje vrijeme obožavam domaće keksiće. Bijele,crne,čokoladne... Danas sam našla ovaj recept na Pinterest-u,a isti obožavam,u stvari malo je reći obožavam.
Keksići su baš onakvi kakve sam zamišljala,da bih mogla nekad napraviti. Hrskavi,ukusni...
Evo i recepta:
POTREBNO JE:
500 g brašna,40 g maslaca,80 g ovsenih mekinja, 90 g šećera,1 kesica praška za pecivo, 65 g heljdinog brašna, 140 g margarina, 1 jaje i 80 ml mlijeka.
Za posipanje keksića treba 120 g smedjeg šećera.
ODMAH NAPOMENA,JA U SVOJOJ KUHINJI NE KORISTIM MARGARIN,TAKO DA SAM KORISTILA 180 G MASLACA.
ZA POSIPANJE NE ZNAM,DA LI BAŠ TOLIKO ŠEĆERA TREBA,JER SAM JA STAVLJALA KOLIKO MENI ODGOVARA,SAMO BLAGO POSULA.  OD POLA MJERE DOBILA SAM DVA PLEHA OD RERNE,NEGDJE OKO 40-AK KOMADA.
PRIPREMA:
Maslac i šećer zajedno umutiti. Dodati mješavinu brašna i mekinja sa pec.  praškom,zatim jaje i mlijeko. Dobije se fino mekano tijesto,lijepe strukture sa kojim može odmah da se radi. Ja sam tijesto razvukla izmedju dva pek-papira,ne tanje od 0,7 mm i vadila odgovarajući oblik.
Poredjati ih na pleh sa pek papirom i posuti smedjim šećerom. Peći 10-15' na 180° C.

2 коментара:

  1. Vec zamisljam kako ih grickam uz caj.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Juhuuu....bas du dobri. Iznenadila me je njihova struktura. Da li zbog mekinja ili heljde, ne znam,ali dobila sam sto sam htjela. Dobri su i uz kaficu i uz cajic.Pozzzzzzdrav...

      Избриши