Jedina nagrada vrline je vrlina,jedini način da imaš prijatelja je biti prijatelj. Ralf Emerson

понедељак, 3. март 2014.

KINESKE PALAČINKE ZA RUŽICU

Kineske palačinke,pravim već godinama,recept je preuzet sa ove strane http://prstohvatsoli.com/kineske-palacinke/ ...
Uvela sam nekoliko promjena i mnogo sam zadovoljna... tijesto pravim po mom receptu za tortilje,možete ga pogledati ovdje http://vanjuska12.blogspot.com/2014/02/tortilje.html . U tijestu je maslac,što dobro dodje kad se palačinke peku, kad razvijem tijesto,premažem ga tankim slojem maslaca,za punjenje,koristim sir pomiješan sa jajem,pečem ih na teflon tavi,malo premazanom uljem,temperatura ne smije biti prejaka,kod mene je to negdje na 4-5,na skali do 9. U toku pečenja,može se tava premazati sa malo ulja.
Lopticu tijesta razviti,premazati maslacem u tankom sloju,staviti omiljeni fil. Zarolati tijesto,onda u krug kao na slici. Lagano dlanom pritisnuti da se malo spljošti. Možete i preći oklagijom preko palačinke,ali vrlo nježno. Ja to sve rukama-polako da tijesto ne popuca i fil ne iscuri.


Tortilje:
2 šolje glatkog brašna  (šolja 250 ml) 
½ šolje tople vode
malo soli
50 g maslaca (može i svinjska mast )

Umješati sve sastojke u tijesto  (masnoću je najlakše otopiti u vodi i onda dodati u brašno i sol). Tijesto mora biti fino meko,elastično... 5-10 min ga mijesiti. Ostaviti ga 2-3 sata,da odmara.
Podjeliti na 8 kuglica i opet ih ostaviti jedno sat vremena,pokrivene. Na pobrašnjenoj podlozi razviti tortilje.

2 коментара: