Tortilje obožavam. Obožavam da ih sama napravim. Probala sam skoro sve recepte sa neta,sa kvascem,sa praškom za pecivo,sa-bez kukuruznog brašna...nisam bila zadovoljna... i kad sam odustala i rekla pa dobro i ja ću ih kupiti... Neda mi pošalje recept. Odmah sam ga probala... i od tada,samo pravim....i pravim... Uživamo svi i mali i veliki...
RECEPT:
Tortilje:
2 šolje glatkog brašna (šolja 250 ml)
½ šolje tople vode
malo soli
50 g maslaca (može i svinjska mast )
Umješati sve sastojke u tijesto (masnoću je najlakše otopiti u vodi i onda dodati u brašno i sol). Tijesto mora biti fino meko,elastično... 5-10 min ga mijesiti. Ostaviti ga 2-3 sata,da odmara.
Podjeliti na 8 kuglica i opet ih ostaviti jedno sat vremena,pokrivene. Na pobrašnjenoj podlozi razviti tortilje. Zagrijati teflon tavu,ne smije biti prejako,jer ce brzo izgorjeti... i na suvo peći sa svake strane, dok ne narastu mjehurići-i odmah okretati na drugu stranu. Mrlje ne smiju da budu tamne.
Pečene tortilje slagati na krpu pa sve zajedno držati u najilon kesi.
Recept sam napisala,onako kako ga ja koristim. koristila sam i mast i maslac,nema razlike u oba slučaja su super. Prvu tortilju kad ispečem stavim je na krpu,i onda sve zajedno u kesu i tako dodajem ostale. Čini mi se da bi bile meke i bez kese,ali ne rizikujem. Mogu i da se zamrzavaju,samo ih izvadite otope se i u mikrotalasnu...
PUNJENJE:
Vjerovatno je ovo klasično punjenje za tortilje,ali JA GA OVAKO PRAVIM:
Količina zavisi od broja koji jedu:
Meso pilećih grudi izrezati na tanke šnite,marinirati ga u maslinovo ulje,so,dodati suvi bosiljak,malo origana.
Izrezati papriku,crvenu,žutu,zelenu, na tanke šnite… luk na rebarca-mladi zeleni,a može i crni luk.
Pripremiti šolju pasulja i kuvanog kukuruza.
Ispeći piletinu,na kratko da pobijeli, zatim je izvaditi.dodati paprike ,luk…i dinstati 10-ak min. kad je gotovo dodati,pasulj,kukuruz ( po želji),i promiješati.
Kašikicu-dvije gustina rastvoriti u vodi dodati smjesi,da se sastojci spoje, dva-tri puta promiješati i gotovo.
Preliv od sira…
Izrendati kačkavalj i dodati pavlaku za kuvanje,dodati soli,bibera,malo mljevene ljute paprike …
Filovati tortilje,namazati ih prelivom od sira…a može se i dodati ko voli neki od meksičkih ljutih sosova.
Može i malo majoneza i jogurta,umjesto preliva od sira... može se dodati i rendani kupus,i zelena salata...
Mmmm, odlicne su, svidja mi se sto se prave bez kvasca, a rucak pravi meksicki, za cistu peticu!:))) p.s. hvala i na lepim knjizevnim preporukama, vidim tu i neke naslove koje nisam citala....potrazicu.:))
ОдговориИзбришиZnala sam da će ti se preporuke dopasti... i za tortilje sam znala,,,hahahhaha....
ИзбришиA sa mamom pre neki dan raspravljam preko telefona, kako tortilje ne mogu da se prave bez kvasca! E pa, mislim da sam joj nasla recept, zapravo, 100% sam sigurna kako ce ih isprobati, a Boga mi i ja. Javljam utiske obavezno. Divan recept! :)
ОдговориИзбришиJa sam probala sve varijante... ova je najbolja i zaista kvasac im uopste ne treba...nisu krte...lijepo se savijaju. Mi smo oduševljeni i često su na meniju....ima dosta povrća odličan način da se "podvali"mališanima....haha... biće mi drago da ih probaš. Pizdrav i od mene.
ИзбришиJavljam sta sam uradila :)
ОдговориИзбриши